Premium Health Concepts Kft. • office@premiumhealth.hu • +36 30 / 229 21 96

Tanulmányok

A zsírmájra hangolt étrend hatásai az anyagcserére

A túlevés és a mozgás hiánya támogatja a leggyakoribb krónikus májbetegséget, a nem alkoholos zsírmájat (NASL). A nyugati társadalmakban a felnőttek 30-40%-át érinti. A túlsúlyosak és elhízottak 70%-ánál, a 2-es típusú diabéteszesek 80-90%-ánál, és a normál súlyúak 15%-ánál előfordul. A zsírmájat összefüggésbe hozzák többek között a magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel, és az érelmeszesedéssel.

A nem alkoholos zsírmáj ok-okozati hatását a 2-es típusú diabétesz mellitusz (T2DM) patogenezisére elfogadottnak tekintik. Végeztek egy vizsgálatot* 2-es típusú diabétesz mellituszos páciensekkel, 14 napig naponta háromszor fogyasztották a Hepashaket a koncepció alapján, melynek eredménye a következő: a beavatkozás alatt a releváns rizikóparaméterek csökkentek, familiáris zsíranyagcsere-zavarnál is. Javuló vércukorszint szabályozás, egyidejűleg csökkenés illetve a diabétesz-gyógyszerezés elhagyás volt a cél. Ez az étrendi beavatkozás hatékonyan és kockázatmentesen támogathatja a T2DM-terápiát.

* Teutsch M, Bodymed AG, Medizinisch-wissenschaftliche Abteilung, Kirkel, Germany

Bizonyított*, hogy az erős energiabevitel-korlátozás, nagyon alacsony kalóriatartalmú illetve alacsony kalóriatartalmú diétával (Hepashake májdiéta) a máj zsírtartalmának csökkenéséhez vezethet. Ezen kívül a táplálék is döntő fontosságú. A meghatározott rostanyagok, többek között a béta-glükán, ami a zabban van, a kalóriacsökkentéstől függetlenül a májzsír leépülését pozitívan befolyásolja.

Az étrendi beavatkozás hatásos, és mindennapokba könnyen beilleszthető.

* Teutsch M, Walle H, Becker C, Bodymed AG, Medizinisch-Wissenschaftliche Abteilung, Kirkel, Germany

Online lapozható brosúra tanulmányokkal

Tanulmányok és eredmények

Angol nyelvű tanulmány

A rövid távú, hipokalóriás, magas rost - és fehérjetartalmú diéta javítja
a máj szteatózisát a CAP (Controlled Attenuation Pa rameter) értékelés
szerint