Premium Health Concepts Kft. • office@premiumhealth.hu • +36 30 / 229 21 96

A máj egészsége

A legfontosabb tudnivalók az anyagcsere központi szervéről

A máj (latinul Hepar) a has jobb felső részén található a bordaív alatt. Körülbelül 1,5 kg súlyú, és 300 milliárd sejtből áll. A máj több mint egy szűrő- és méregtelenítő szerv, különböző funkciókat vesz át a testünkben.

maj

A máj legfontosabb feladatai:

  • részt vesz a vércukor szabályozásában
  • fontos fehérjék és hormonok termelése és lebontása
  • a koleszterin és epesavak termelése
  • az anyagcseretermékek lebontása és átalakítása
  • a zsír, szénhidrát, vitaminok és vas raktározása
  • méregtelenítés és szűrő funkciók (alkohol, gyógyszerek, stb.)
  • az immunrendszer védelme

Ha a máj túlzsírosodik

A nem alkoholos zsírmáj betegség (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, röviden: NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség.

Majdnem minden harmadik ember érintett!

A felnőttek 30-40%-ának van nem alkoholos zsírmája. Az erősen elhízott emberek 70%-a, és a 2-es típusú diabéteszesek 90%-a érintett. Különösen aggasztó: az elhízott gyerekek 30%-ánál fordulhat elő zsírmáj.

A nem alkoholos zsírmáj nem csak a túlsúlyosok betegsége!

A vékony emberek is érintettek lehetnek: a normál testsúlyúak 15%-a szenved NAFLD-ben. A szaknyelvben őket hívjuk „TOFI”-nak.

Mi a „TOFI”?

Az angol „thin outside, fat inside” rövidítése, ami ezt jelenti:

Kívülről vékony, belülről zsíros.

Azok az emberek tartoznak ebbe a kategóriába, akik látszólagosan vékonyak, de zsírosak a szerveik – a máj is.

Mozdulatlanul a szénhidrát-csapdában

Nem a túlzott alkoholfogyasztás, vagy egy vírusos betegség a fő oka a zsírmájnak, hanem az életstílus. Pontosabban: a túlevés mozgáshiánnyal párosítva.

Ami régen jó volt, ma megbetegít

Korábban: az emberek kemény fizikai munkát végeztek és sok kalóriát elégettek, ezért ésszerű volt, hogy sok szénhidrátot (keményítőt és cukrot) elfogyasztottak. Ez a szénhidrátban dús étrend szolgáltatta a szükséges üzemanyagot az izmoknak.

Manapság: „Elkényelmesedett” világunkban a legtöbben ülőmunkát végzünk és vesztünkre gyorsan elérhető energiákat keresünk. A szénhidrátforrások kalóriatartalmát pl. burgonya, pékáru, müzli, tészta, kenyér, rizs és cukorral édesített élelmiszerek, nem tudjuk elégetni.

Ha Ön is ülőmunkát végez, és nem sportol eleget, akkor az Ön izomzatának kevés szénhidrát-üzemanyagra van szüksége. A cukor az izmokban és a májban marad, tartósan feltöltődik, raktározódik.

Ha a cukorraktár megtelik

A testnek ez problémát okoz: mit kezdjen a müzlivel vagy a spagettivel? Először is arra ösztönzi az izmokat és a májat, vegyenek fel még több cukrot. Hogy ezt a célt elérje, növeli az inzulin kibocsátását így az inzulinjel megerősödik. Idővel az izom és a máj az inzulinjelet eltompítja, alig vesz fel cukrot. Ezt hívjuk inzulinrezisztenciának.

Inzulin – Mi is ez valójában?

Az inzulin egy endogén és létfontosságú hormon. A hasnyálmirigyben az ún. béta-sejtek által képződik és a glukagon ellenfeleként az alfa-sejtekből a vércukorszintet szabályozza.

Cukoradó-hormonként a fő feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy a testsejtek a többletcukrot a vérből felvegyék. Ugyanakkor az inzulin korlátozza a zsírégetést. Ha a testsejtek többé nem reagálnak az inzulinjelre, akkor inzulinrezisztenciáról beszélünk.

Zsírmáj ma – 2-es típusú diabétesz holnap

Az inzulinrezisztencia buktatói

A zsír „állandó támadásának” és raktározásának végzetes következményei lehetnek a hasnyálmirigyre vonatkozóan: a zsírral terhelt sejtek begyulladnak és a fontos inzulin-termelő sejtek, a béta-sejtek fokozatosan elvesznek. Az ellenfeleik, az alfa-sejtek ezzel szemben megerősödnek és kontrollálatlanul bocsájtják ki a glukagon hormont. Ez arra ösztönzi a májat, hogy megnövelje a cukorleadást. A mindig egyre kevesebb béta-sejteknek egyre több inzulint kell termelni és leadni. Addig, míg meg nem adják magukat.

Ez egy másik ördögi kör, aminek a végeredménye: inzulinfüggő 2-es típusú diabétesz. A meglévő inzulinrezisztencia tovább rontja a helyzetet. Az inzulin-adagot általában mindig tovább kell növelni. A külső és belső elzsírosodást mindig csak előremozdítja.

ordogi_kor

A zsírmáj további betegségek középpontjában áll

A 2-es típusú diabétesz mellett további szoros kapcsolat van a szív- és érrendszeri betegségek, de a vese- és csontbetegségek között is.

Az összefüggés egyszerű: A máj és a hasnyálmirigy után a szív, a vese és akár a csontok is tárolhatnak zsírt.

Ezen kívül a zsírmáj a zsíranyagcserében játszott központi szerepe miatt rossz vérzsír-értékekhez vezethet és ezzel az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kockázatát növeli.

A gyulladt máj az egész testben elindíthat egy gyulladási folyamatot és a véralvadási rendszert sem kíméli: a vér könnyebben sűrűsödik és könnyebben keletkezhet vérrög.

Ezek a zavarok együttesen masszívan növelik a szív- és érrendszeri kockázatot.

Gyógyítható a zsírmáj?

A nem alkoholos zsírmáj kezelése a májzsír lebontásáról és az anyagcsere-zavarok terápiájáról szól. Egyszerűen hangzik, de az orvoslás még mindig határokba ütközik a gyógyszeres kezelést illetően.

Gyógyszerek…

…amik a máj zsírtalanítását előidéznék, sajnos nem léteznek.

Csupán a következményképpen keletkező és egyéb betegségeket befolyásolják pozitívan, mint pl. a zsíranyagcsere- zavar vagy a 2-es típusú diabétesz mellitusz.

Mozgás…

…az izomzat inzulinrezisztenciáját javíthatja, ami a zsírmáj miatt keletkezik.

Röviden: az izmok ismét „hallják” és veszik az inzulinjelet és többletcukrot vesznek fel a vérből.

Persze csak akkor, ha valaki egyre aktívabb fizikailag. Különösen az erőedzések tudják felépíteni az izmokat, amik viszont több cukrot képesek tárolni. Így kevesebb cukor alakul át zsírrá.

Egyértelmű ajánlás arra, hogy mit mozogjunk, még nincs. Ami világos: a sport egészségügyi hatásai a táplálkozás átállítása nélkül nagyon alacsonyak.

A megoldás: A táplálkozás

A kalória bevitel rövid távú, erős csökkentése egyszerű és hatásos módnak bizonyult a máj zsírtalanítására.

Az elv:

Minden hirtelen, erős kalória bevitel korlátozás arra ösztönzi a testet, hogy a tartalékaihoz nyúljon.

Ezért: a máj is először a tartalékaihoz nyúl. A zsír fokozatosan épül le és ég el. A máj zsírtalanításával a vércukor- és zsíranyagcsere is javul. A zsírraktárak más szervekben is kiürülnek, tehát a hasnyálmirigyben is általában némi késedelemmel.