Premium Health Concepts Kft. • office@premiumhealth.hu • +36 30 / 229 21 96

D-vitamin és bélflóra

Miért fontos a D-vitamin és a probiotikum a májdiéta során?

D-vitamin hiány

Valószínű, hogy a nap UV-sugárzásának való alacsony kitettség egy újabb kockázati tényező. A D-vitamin hiány ami a lakosság 60-80%-át érinti a téli hónapokban egy megfigyeléses tanulmány szerint a nem alkoholos zsírmáj független rizikófaktora. A D-vitamin hiányt a májszövet fokozott fibrózisa jellemzi, mivel fokozza a proinflammatorikus citokinek, pl. TNF-α és IL-6 szekrécióját. A járványügyi eredményekkel összefüggésben ez arra utal, hogy okozati összefüggés van a D-vitamin ellátás és a nem alkoholos zsírmáj betegség kockázata között.

A D-vitamin funkciói

A D-vitamin az egész anyagcsere kulcsfontosságú szereplője:

Vékonybél

A D-vitamin kontrollálja a kalcium és a foszfát felvételét az élelmiszerekből és hozzájárul mindkét ásványi anyag normál hasznosításához.

Vesék

A vesékben a D-vitamin gátolja a vizelettel történő kalcium-kiválasztást és ezáltal hozzájárul a normál kalciumszinthez a vérben.

Csontok

A csontszövetekben a D-vitamin szabályozza a csontképző sejteket ezáltal segítve a normál csontozat megtartását. A d-vitamin kalciummal való kombinálása csökkentheti a csont ásványi anyagainak veszteségét nőknél a menopauza után. Az alacsony csontsűrűség kockázati tényező a csontritkulással kapcsolatos csonttöréseknél. A D-vitamin hozzájárul az esések kockázatának csökkentéséhez is. Az esés a csonttörések rizikófaktora.

Immunrendszer

A speciális védősejtek (makrofágok) antimikrobiális fehérje-vegyületeket termelnek a D-vitamin irányítása alatt. A D-vitamin hozzájárul a fizikai védekezés normál működéséhez.

Vázizom

A D-vitamin szabályozza a fehérje kialakulását az izmokban, és így támogatja a normál izomfunkció fenntartását.

A D3-vitamin magasabb biológiai aktivitású, mint a D2-vitamin. A D-vitamin szakértők ezért javasolják a D3-vitamint tartalmazó készítményeket.

A D-vitamin szorosan együttműködik az anyagcserében az ásványi anyag kalciummal.

A bélflóra fontossága

Az NAFLD egy másik oka a bél mikrobiómájának zavara (diszbiózis). Az NAFLD a bélpermeabilitás és endotoxémia zavarával jár, ami viszont kedvez az NAFLD, illetve a NASH megjelenésének.