Premium Health Concepts Kft. • office@premiumhealth.hu • +36 30 / 229 21 96

Táplálékpiramis

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja olyan élelmiszerek választása, melyek kevésbé emelik meg a vércukor és inzulinszintet. A cukorban és keményítőben gazdag ételek csak kis mennyiségben ajánlottak.

A szénhidrátban szegény gyümölcsök, valamint zöldség és saláta - fehérjében gazdag élelmiszerekkel kombinálva - képezik a napi szükséglet nagy részét.

Az élelmiszerek besorolását illusztrálja a táplálékpiramis rövid magyarázattal. Minél távolabb haladunk a piramis aljától, annál kevesebb kell, hogy legyen az ábrázolt élelmiszerek aránya.

  • Sok tápanyag, vitaminok és ásványi anyagok
  • Alacsony vércukor- és inzulinszint
  • Jobb vérzsír-értékek
  • Kevesebb sóvárgás ételek után
  • Jó telítettség, tartós jóllakottság
  • Könnyebb súlykontroll

A táplálékpiramis, Dr. Nicolai Worm által 2009-ben átdolgozott verzió.

A Flexi-szénhidrát piramis

A Flexi-szénhidrát piramis az élelmiszerek optimális összetételének szimbolikus ábrázolása a lakosság nagy része számára. Azoknak készült, akik jelentősen vagy csak kevésbé vannak elhízva, illetve mozgásszegény életmódot folytatnak. A piramis szintjein a területek annak megfelelőek, hogy miből mennyit és milyen gyakran kellene enni.

Vagyis: az alul elhelyezett élelmiszereket naponta kellene fogyasztani, a felül lévőket pedig ritkán. Az élelmiszerek csoportosítása a flexi-szénhidrát piramisban négy objektíven mérhető kritérium alapján készült: energiában gazdag, tápanyagokban gazdag, szénhidrátban gazdag, feldolgozás foka.

Kiindulva a táplálékpiramisból

Az alap

Vízben és rostanyagokban gazdag természetes élelmiszerek sok tápanyaggal, mint pl. zöldség, saláta, gomba és alacsony cukortartalmú gyümölcsök. Például: padlizsán, brokkoli, paradicsom, gomba, saláta (lollo rosso), bogyós gyümölcsök, alma, citrusfélék és görögdinnye.

1. szint

Három adag természetes tejtermék naponta, illetve heti háromszor hal ajánlott. A tojás és a különféle, lehetőleg kevésbé feldolgozott húsfélék szintén értékes fehérjéket tartalmaznak. Például: tej, joghurt, túró, tojás, zsíros és sovány halak, tenger gyümölcsei, vörös hús és baromfi.

2. szint

Az extra fehérjék és jó zsírok a zsírban gazdag tejtermékekben, diófélékben, avokádóban és olivában rejlenek. A hüvelyesek és cukorban gazdag gyümölcsök is itt kapnak helyet. Például: camembert, feta, mozzarella, parmezán, dió, lencse, avokádó, banán, szőlő és csicseriborsó.

3. szint

Minél gyakoribb a fizikai aktivitás, annál többet kell ezekből a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekből (magas rostanyag tartalommal) választani: burgonya, édesburgonya, kukorica, zabpehely, teljes kiőrlésű termékek és szárított gyümölcsök.

4. szint

Ezeket a magasan feldolgozott élelmiszereket ritkán kell fogyasztani, mivel kalóriában gazdagok és alacsony a tápanyag tartalmuk: pizza, hasábburgonya, fehér kenyér, tészta fehér lisztből, fehér rizs, csokoládé és sütemények.

A csúcs

A cukrot és más édesítőszereket csak nagyon takarékosan, célzott módon használjuk. Például: barna és fehér cukor, szirup és méz. 

Online katalógus