Premium Health Concepts Kft. • office@premiumhealth.hu • +36 30 / 229 21 96

Gyakori kérdések

A laktózintolerancia gondot okozhat?

A Hepashake laktózszegény. Egy adag Hepashake (30g) 0,33 g laktózt tartalmaz. A napi adag tehát 0,99 g laktózt.

Enyhe vagy közepesen súlyos laktózintolerancia esetén: készítse el laktózmentes termékkel vagy szójatejjel.

A Hepashake gluténmentes?

A zabrost-tartalom miatt a Hepashake-ben kb. 189 mg/kg a gluténtartalom, ami azt jelenti, hogy egy adagban (30 g Hepashake) 5,67 mg glutén van. Ez elég kevés, azonban csak a 20 ppm-nél (20 mg/kg) kevesebb glutént tartalmazó élelmiszereket nyilvánítják gluténmentesnek.

Tartalmaz a Hepashake fruktózt?

A Hepashake nem tartalmaz fruktózt. Azonban a májban aktív hatóanyag, az inulin egy fruktóz polimer. 100 g Hepashake 0,6 g fruktózt tartalmaz inulinból.  Egy adag Hepashake por (30g) 0,18 g fruktózt tartalmaz inulinból.

Az inulin egy prebiotikum, a jó bélbaktériumoknak táplálékként szolgál. Csak akkor problémás, ha a fruktóz felszívódási zavart (probléma a nagyobb mennyiségű gyümölcscukor felvételénél) sokáig nem veszik észre. Tehát ezt követheti egy kedvezőtlen megtelepedés a bélben, szóval az inulin is kiválthatja a rossz közérzetet. Elvileg feltételezhető, hogy idővel megszokja a szervezet ezt az oldható rostot.

Gyógyszereket szedek. Mire kell figyelnem?

A diéta kezdete előtt mindig kérdezze meg kezelőorvosát, és beszélje meg Premium tanácsadójával az aktuális gyógyszeres kezelést. A gyógyszerek adagolását mindig az orvosnak kell felügyelnie, és ha szükséges, beállítani, ellenőrizni. Kérjük ne változtassa meg önállóan a gyógyszerezést!

Különösen a következő gyógyszereknél fontos az ellenőrzés vagy hozzáigazítás:

  • vércukorgyógyszerek
  • vérnyomásgyógyszerek
  • vérhigítók
  • inzulin

Hogy ízesíthetem a Hepashaket?

Variációk: espresso hozzáadásával vagy olyan csodálatos fűszerekkel, mint a kardamom vagy a fahéj.

Szabad a két hét alatt gyümölcsöt fogyasztani?

A 14 napos májböjt alatt rengeteg zöldség szerepel az étlapon. A gyümölcsöket a gyümölcscukor miatt el kell hagyni ebben a két hétben. A vitaminellátás nincs veszélyben, mivel sok zöldségfajta jobb vitaminforrás, mint egy gyümölcs. 100 g paprika például háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint 100 g narancs.

Természetesen a Hepashake májdiéta után ismét élvezheti a napi 2 gyümölcsadagot. Tipp: a májböjt után válasszon olyan gyümölcsfajtákat, amiknek alacsony a cukortartalma, például a bogyós gyümölcsök. Rostanyagban gazdagok, jól adagolhatóak és a fagyasztóból elővéve is vitaminban gazdagok.

Mit tehetek az éhségérzet ellen?

A tapasztalat azt mutatja, hogy általában az első napokban érezhetünk éhséget, míg szervezetünk át nem áll. Azt javasoljuk, hogy gondolja át, hogy valóban éhséget érez, vagy csak egyszerűen étvágyat? Ez a két érzés nagyon hasonló, méghozzá annyira, hogy könnyen összetéveszthető az első pillanatban. Ami világosan jelzi, hogy éhségről van szó és nem étvágyról, hogy a gyomrunk korogni kezd.

5 trükk, hogy kevésbé érezzük magunkat éhesnek:

  1. Növeljük meg a folyadék mennyiségét: gyakran ha szomjasak vagyunk, azt hisszük, hogy éhséget érzünk. Az ajánlott folyadékmennyiség min. 2 liter kalóriamentes folyadék. Egy csésze forró tea – különösen a hideg napokon – jót tehet, és meleg érzést kelt a gyomorban.
  2. Élvezze a kétfogásos menüt: délben és este zöldségeket is fogyaszthat a Hepashake mellé. A shake és a zöldség elfogyasztása között ne teljen el 1 óránál több.
  3. Variálja a Hepashake elkészítését: készítse el joghurtban (1,5% zsír, 250 g), túróban (max 10% zsír, 250 g), vagy szemcsés friss sajttal (félzsíros, 150 g).
  4. Variálja a zöldségek elkészítési módját: A rágás pozitív irányban befolyásolja a telítettségérzést. Ezért ajánlatos fogyasztani nyers és párolt zöldségeket. Alternatívaként egy meleg leves is ajánlott.
  5. Emelje meg a zöldségmennyiséget: a zöldségeknek nagyon alacsony a kalóriatartalma, mert a magas víztartalmuk. Általában 100 g zöldségnél 15-30 kalóriával kell számolni. Arra figyeljen minden esetben, hogy kalóriaszegényen készítse el, naponta max. 1 teáskanál olaj felhasználásával.